Denetimin denetlenmesi

Haber Giriş : 28 Aralık 2005 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçenlerde arkadaşım Prof. Aydın Ayaydın, "Denetleyen kuruluş denetime muhtaç mı?" adlı bir yazı yazmış. Okudum. Her zaman söylediğim ve yazdığım bir cümleyi tekrarladım. Denetime açık olmayan kurum ve kuruluşlar, kendi içinden çürümeye mahkumdurlar.
Denetim; bütün toplumlarda ciddi, şeffaf ve açık olmak durumundadır. Bizde, denetlenmeyen veya denetleniyormuş gibi görünen kurum ve kuruluşlar var. Oralarda sadece dikkatsizlik sonucunda veya tesadüfler sonucunda skandallar ortaya çıkmaktadır. Son yaşadığımız
Kapıkule Gümrükleri'ndeki skandal bunun örneği.
Gümrük Müsteşarlığı'nın iç denetimi var, var ama denetimi açık ve şeffaf değil. Sureta denetim yapılıyor görünümünde. Durum böyle olunca, teşkilat içeriden çürümeye başlıyor.
Skandal büyüyor, çuvala sığmayarak taşıp ortalığa dökülüyor.

Sistem doğru çalışsa...
Aydın Ayaydın yazısında, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu' ndaki aksaklıkları anlatmış. İleride, daha belirgin bir şekilde kurum içinde kurulmuş olan çıkar ilişkilerini yazacakmış.
Bir kurum içerisinde hiyerarşik bir düzen bulunmalı; bu hiyerarşik düzen, o kurumun açık, şeffaf ve denetimli çalışmasına engel olmamalıdır. Siyaset kurumunun en büyük denetçisi halktır. Yargı yürütme üzerinde denetimi, şikayet sonucunda veya müracaat halinde yapabiliyor. Ama sistem doğru çalışmıyor.
Sistem doğru çalışsa, ülkenin Başbakan'ı Yüce Divan' da yargılanmazdı. Sistem doğru çalışsa, Kuvvet Komutanları yargı önünde olmazdı.
40 yıl devlet hizmetinde bulundum. Bundan ötürü ne bir soruşturma, ne de bir yargılama yaşadım. Çünkü devletin çalışma biçimi ni çok iyi öğrenmiştim. Bu sistemin gerektirdiği kurallara uyduğum için yargı önüne çıkmamı gerektiren bir durum oluşmadı.

Bürokrasi hantallaşıyor
İdarede çalışan arkadaşlar devletin çalışma biçimini iyi bilmediklerinden bir müddet sonra denetime takılıyorlar ve yargı önüne çıkmak durumunda kalıyorlar. Bu cümleyi bir gün Sayın Ayaydın' a söylediğimde, bana "Ben de yargı huzuruna çıkmadım" dedi.
Devletin sisteminin nasıl çalıştığını iyi bildiğimden, kendisine "Senin yargıç önüne çıkman kaçınılmaz, bugün olmaz ise yarın çıkarsın"
dedim. Bir müddet sonra, değerli arkadaşım bana "Sen haklıymışsın" dedi.
Bizde denetim müesseselerinde çalışan arkadaşlarımız çok genç, sayıları az, idari tecrübeleri zayıf. Çok basit unsurlar için yargıya müracaat etme alışkanlıkları var. Bu durumda bürokrasi hantallaşıyor.
Hantallaştıkça vatandaşın aklına başka çözümler geliyor.
Durumun düzeltilmesi için, denetim elemanlarını bir müddet yürütme organında çalıştırmak çözüm olabilir.

ekrem pakdemrili/takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber